Bausparen

Inca de la aparitia din 2009, programul guvernamental „Prima Casa“ s-a bucurat de cel mai mare succes dintre toate tipurile de finantari imo­biliare destinate persoanelor fizice, captand interesul atat prin prisma avansului scazut, de numai 5%, cat si prin dobanzile cele mai mici din piata. Chiar si in prezent, patru din cinci credite imobiliare se dau prin „Prima Casa“, intrucat foarte putini clienti se pot califica pentru un credit ipotecar clasic, in principal din cauza ca nu intrunesc avansul de circa 25%.
Accesibilitatea creditelor prin „Prima Casa“, chiar si pentru cei cu venituri medii, provine din lungirea scadentei pe 30 de ani, cum s-ar zice „pe viata“. Desi e greu de crezut, in momentul de fata există in piata o varianta complexa de finantare mult mai avantajoasa decat „Prima Casa“, prin care se poate achizitiona o locuinta intr-o perioada de 15 ani, ceea ce reprezintă un termen mult mai rezonabil la nivel european.


Mecanismul de functionare
Poti sa economisesti cu randament mare si sa-ti asiguri un credit avantajos pentru viitor. Solutia este economisirea şi creditarea pentru domeniul locativ! Ce inseamna aceasta?

In prima etapa
  • pui deoparte o anumita suma de bani (periodic sau toata suma odata)
  • pentru care primesti o dobanda (3-4,5%) + prima de 25% din partea statului (in limita a 250 euro / an)
In a doua etapa
  • poti alege sa retragi banii economisiti + dobanda + prima de la stat si sa-i cheltuiesti cum vrei
  • sau obtii dreptul la un credit in lei cu dobandă mică: 5% sau 6% (fixa) pe an!


Variante de finantare
In prima schema, vedeti ca pentru cumpararea unei locuinte de 60.000 euro prin „Prima Casa“, clientul trebuie să aiba un avans de 3.000 euro, revenindu-i astfel o rata de 480 euro. Locuinte de acest fel pot fi considerate apartamentele din zone semicentrale din Cluj-Napoca, pentru care chiria medie este de circa 200-250 euro. Astfel, daca un cuplu de tineri alege sa locuiasca o perioada cu chirie de 200 euro si sa economiseasca 280 euro lunar prinprogramul Bausparen (BpL), ei ajung sa stranga peste 50% din valoarea locuintei după șase ani şi jumătate.
Ca sa-si maximizeze randamentul economisirii prin incasarea primei de la stat (25% anual, maximum 250 euro), ei deschid trei contracte simultan şi le cumuleaza înainte de a accesa creditul pentru restul de 50%. Astfel, după 6 ani şi jumatate, ei acceseaza un credit locativ prin Bausparen, in lei, cu o dobanda fixa pe toată perioada (DAE 5,75%). Rata pentru acest credit pe următorii opt ani şi jumatate va fi de circa 1.591 lei (370 euro), adică cu 110 euro mai mică decat cea de acum prin „Prima Casa“, care ar putea creste in viitor odata cu Euribor. Daca tragem linie, clientul a economisit peste 26.000 euro amanand creditul. In plus, daca preturile locuintelor vor continua să se ajusteze, spre exemplu cu 10%, astfel incat să fie mai accesibile raportat la puterea de cumparare, castigul celor care aleg chirie+Bausparen este de peste 30.000 euro.


Avantaje
  • Siguranta pe termen lung: economiile tale nu sunt influentate de fluctuatiile pietei financiare, deoarece produsul este in Lei si dobanzile sunt fixe.
  •  Profit la economii: beneficiezi de 25% din depunerile tale anuale, reprezentand prima de stat in limita a 250 Euro, la care se adauga si o dobanda oferita de banca. 
  • Credit avantajos: la finalul perioadei de economisire poti opta pentru un credit locativ, in Lei, cu dobanda fixa incepand de la 5% pe an.
  • Rata creditului va fi egala cu rata din perioada de economisire, deci rambursarea se va realiza fara un efort financiar suplimentar.
  • Nu exista comision de rambursare anticipata pentru credit.  
  • Poti incheia cate un contract pentru fiecare membru al familiei; de exemplu poti economisi pentru copilul tau, pentru a-i asigura un viitor mai bun (studii, locuinta etc.)
  • Acumulezi in functie de posibilitatile tale pentru a-ti asigura viitorul tau si al familiei tale, nu exista o limita minima de economisire lunara
  • Singurul document necesar incheierii unui contract Bausparen este buletinul / cartea de identitate
  • Flexibilitate: creditul poate fi utilizat pentru diverse activitati in domeniul locativ.
E pacat sa se iroseasca ideile bune! De aceea,  conceptul Bausparen iti sare in ajutor atunci cand iti planifici cumpararea sau reamenajarea casei tale. 


No comments:

Post a Comment