Pensia privata obligatorie

Obiectivul Fondului de pensii administrat privat este in concordanta cu scopul legal de existenta a acestuia si este acela de a majora valoarea Contributiilor pe termen lung prin capitalizarea Contributiilor si investirea acestora, in conditii de securitate, calitate, lichiditate, conform legislatiei aplicabile, in vederea constituirii unui activ adecvat pentru obtinerea in viitor a unei Pensii private, care sa vina in completarea pensiei acordate prin sistemul public de pensii.

Cui se adreseaza
Fiecare salariat care are pana in 35 de ani impliniti a fost obligat prin lege sa aleaga un fond de pensii administrat privat pana la data de 17 ianuarie 2008. Cei care nu si-au exprimat optiunea in perioada 17 septembrie 2007 – 17 ianuarie 2008, au fost repartizati aleatoriu catre un fond de pensii administrat privat. Incepand cu 17 ianuarie 2008, persoanele care se angajeaza pentru prima data in viata au la dispozitie 4 luni pentru a se inscrie la un fond de pensii administrat privat. Daca nu isi exprima optiunea in acest interval, vor fi repartizati si ei aleatoriu. Pentru persoanele care au varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani neimpliniti alegerea unei pensii administrate privat este optionala.

Mod de functionare
O parte din taxele pe care oricum le plateai pana acum catre sistemul de pensii de stat va fi redirectionata catre Fondul tau de Pensie privata. Mai concret, fara a scoate niciun ban din buzunar, veti avea un cont individual de pensie cu banii care exista si sunt investiti in folosul tau.


Alegerea companiei este esentiala pentru a avea linistea si siguranta pensiei prin Pilonul II.
Mai jos puteti vedea ratele de rentabilitate ale tuturor Fondurilor de Pensie Privata, inregistrate la inceputul acestui an:

Avantaje
Daca pana acum tot ce plateai la stat mergea direct spre pensionarii actuali, prin noul sistem de pensii fiecare persoana activa va avea un cont individual. Astfel, vei fi unicul proprietar al sumei acumulate in cont. Activul personal (suma acumulata) nu poate fi tranzactionat, nu poate fi oferit drept garantie si nici nu poate fi cedat altor persoane!
Mai mult, vei sti in permanenta cat ai acumulat pentru ca un astfel de cont individual este si transparent.
Legea pensiilor prevede obligatia de transparenta care va fi asigurata prin rapoarte si completari periodice, conform legislatiei in vigoare:
• Raportul anual pus la dispozitia fiecarui participant
• Raportul lunar trimis catre CSSPP privind investitiile
• Informarea anuala, in scris, a fiecarui participant


Ce pensii am putea primi din contributiile la Pilonul 2?
„Regula de aur“ pentru pensiile private: pensia finala este data 70%  de contributii, restul de 30% de performanta investitionala. Astfel, potrivit Asociaţia Administratorilor de pensii private (APAPR), mesajul-cheie este că majorarea accelerată a contributiilor este de importantă fundamentala.
Plecand de la un salariul din prezent de circa 2.000 lei brut, mentinerea calendarului privind cotele de contributii la Pilonul II şi mergand pe o abordare prudenta (4% crestere reala a salariului si 4% randament real de investire), am facut cateva simulari cu privire la sumele acumulate la varsta de pensionare pe Pilonul II.  


Ca o concluzie generala, sumele acumulate scad dramatic cu cat o persoana intra mai tarziu in Pilonul II. Astfel, o persoana de 25 de ani care intra acum pe Pilonul II va beneficia de o pensie aproape dubla fata de o persoana mai in varsta cu doar zece ani (de 35 de ani) care ar intra tot acum pe Pilonul II. Fata de o persoana de 45 de ani, cineva care are acum 25 de ani va acumula de 4,3 ori mai multi bani, desi perioada de contributie este de doar doua ori mai mare.



No comments:

Post a Comment